Loading...
Baptisti v Sloveniji2019-08-01T06:37:10+00:00

Baptisti se v Sloveniji pojavijo šele v prvi polovici 20. stoletja, ko so se domov kot misijonarji vračali Slovenci, ki so se spreobrnili v tujini. V začetku se ne predstavijo z imenom baptist, ampak kot evangelijski kristjan. Največkrat so delovali kot kolpolterji. Šele ko so vzpostavili sodelovanje s hrvaškimi baptisti, so prevzeli ime baptistične cerkve. Nekaj let pred 2. svetovno vojno so se združili v Zvezo baptističnih cerkva v Jugoslaviji. Prva baptistična cerkev je bila v Trbovljah, pozneje se ustanavljajo cerkve v Ljubljani, na Jesenicah, v Celju, Kranju in v Murski Soboti. Baptistično gibanje je prisotno tudi v Mariboru, Slovenski Bistrici, Rogaški Slatini, Kamniku, Velenju, Kanalu, Kopru in drugod.

Lokalna cerkev je samostojna in odgovorna Jezusu Kristusu. Bogoslužja so preprosta: čaščenje Boga s pesmijo, učenje Božje besede in molitev. Na podlagi Svetega pisma opravljamo dva obreda: krst odraslih, ki sprejmejo vero, in spominsko večerjo.

Cerkev nima hierarhije.

Po nastanku samostojne države Slovenije je formirana Zveza baptističnih cerkva v Sloveniji, ki je članica Evropske baptistične zveze in Svetovne baptistične zveze.

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.